Spreadsheets

 

Data analyse

Dashboards

 

Roosters

 

 

Proces Analyse

Een aardige toepassing van spreadsheets is het gebruik voor planning en roosters. Een spreadsheet geeft de mogelijkheid om een aantal checks in te bouwen. De kleur van een cel kan bijvoorbeeld aangeven dat het rooster nog niet aan een bepaalde voorwaarde voldoet. Als het rooster relatief eenvoudig is, zijn zulke checks nog intuïtief en op ervaring te doen. Maar als het complexer wordt is de hulp van de computer gewenst.

 

Voorbeeld van een rooster voor een filmhuis

Van Diepen Consultancy heeft planning-spreadsheets ontworpen voor het dienstrooster van een filmhuis met 30 vrijwilligers dat een half jaar omspant met 250 voorstellingen. Het rooster vereist een hoge mate van flexibiliteit omdat vrijwilligers erg verschillen in individuelen wensen en beschikbaarheid.

 

Voorbeeld van een afdeling in een ziekenhuis

Ook is een planning spreadsheet ontworpen voor de afdeling Fysiotherapie in een ziekenhuis. Hierbij is de reeds bestaande planningsaanpak geautomatiseerd in een spreadsheet. Het gaat om ongeveer 15 medewerkers, onder anderen veel parttimers en ongeveer 5 externe invalkrachten. Het spreadsheet heeft het routinewerk van het plannen geautomatiseerd, zodat nu de aandacht gericht kan worden op een efficiëntere planning die voor de medewerkers minder stress oplevert.

Roosters